Mursten 1920×1080

SHAKESPEARE WAS HERE

eller myten om den forsvundne mursten

I 1890 gæster den engelske familie Stratford det populære Marienlyst Kur- og Søbad i Helsingør. Den yngste datter Mary på 15 år har i fødselsdagsgave nogle uger forinden fået et Kodak Brownie kamera, som på det tidspunkt var en nyskabelse i sin egenskab af at være det første tilgængelige amatørkamera i verden.

 

Når forældrene John og Elizabeth og hendes to ældre søstre Virginia og Catherine dyrkede kuropholdets glæder ved Øresunds kyst langt ud i det kedsommelige, begav Mary sig på eventyr rundt i Helsingør med sit trofaste ’ekstra øje’ ved hånden. En sen og solbeskinnet eftermiddag kom hun til det eventyrlige Hamlet-slot, hun havde hørt sine forældre tale så prisende om. Vældigt kom det hende i møde, da hun trådte ind gennem Kronværksporten og så de himmelstræbende tårne med gyldne spir. En sanseoplevelse så indtrængende, at hun følte sig trukket ind i et labyrintisk univers med en kraft så stærk, som en malstrøm mod havets bund. Tiden forsvandt, og de næste mange timer var Mary på tidsrejse. Hun løb op og ned af de mange trappetårne og korridorer. Lod sig beruse af det ene skønne kammer efter det andet, som snart førte videre til smukke sale og gemakker. Prægtigst var dog Kong Frederik II’s dansesal, hvor hun straks så for sig skønne damer med store kjoler frydefuldt i takt til vidunderlig musik blive ført majestætisk rundt og rundt af smukke mørkklædte mænd på slottets marmorgulv, skiftevis så sort som kul og så hvidt som sne. Stakåndet af lykke og begejstring følte hun sig med ét draget af en lille dør med et gyldent håndtag som ledestjerne. Rummet var dunkelt, og øverst i det højre hjørne trængte dagslyset svagt ind fra et vindue med en mørk blykant. Væggene var hvidkalkede og fremstod enkelte steder rå med bølgende røde mursten. Med et skiftede stemningen, og Shakespeares spøgelse åbenbarede sig for Mary, som målløst blev vidne til en sælsom begivenhed. Her blev hun gjort opmærksom på en sirlig inskription ridset ind i murstenen. En hilsen til eftertiden med ordlyden: Shakespeare Was Here. Spøgelset forsvandt, og frygtløst fotograferede hun straks signaturen på væggen og hastede tilbage til Marienlyst Kur- og Søbad for at fortælle sin familie om sin utrolige oplevelse på Kronborg Slot.

Godt 100 år senere i 1993 befinder den unge historiestuderende Harrison Stratford sig i sin afdøde farmors hjem i York, hvor han hjælper til med at rydde boet da huset skal sættes til salg. I kælderen finder han et gammeldags kamera og en bunke gamle s/h billeder med mærkelige motiver. Særligt ét med en håndskrevet inskription ridset ind i en mursten med ordlyden: Shakespeare Was Here tiltrækker hans opmærksomhed. På bagsiden af billedet står skrevet Mary, Kronborg Slot, 1890, hans berygtede oldemor, som var synsk og endte sine dage på et lokalt sindssyge hospital. Ti år senere kredser den unge Harrisons tanker sig stadig om det mystiske billede og den sirlige inskription. Han beslutter at få inskriptionen valideret af en grafolog, som fastslår, at den med alt tydelighed er identisk med Shakespeares unikke håndskrift.

Harrison Stratford rejser herefter til Helsingør i Danmark for at finde oldemorens oprindelige motiv på Kronborg i håbet om at afklare en gang for alle, hvorvidt Shakespeare har besøgt Kronborg eller ej. Drevet af eventyrlyst og en ung mands drøm om at gøre en forskel, er Harrison fuldstændig forhippet på at finde den forsvundne mursten, som er nøglen til et 400 år gammelt mysterium.

I dag i 2018 er Harrison stadig ikke lykkedes med at finde oldemorens oprindelige motiv og det historiske fund, som kan dokumentere William Shakespeares mulige besøg på slottet. Til gengæld er han blevet lykkeligt gift og bosat i Helsingør og har viet sit liv til sit foretrukne historiske emnefelt: Shakespeare, Kronborg Slot og Hamlet i håbet om, at en dag at lade sit blik falde præcis på den helt særlige mursten, som oldemoren registrerede med sit Kodak Brownie kamera dengang i 1890, hvor hun og hendes familie besøgte Kronborg Slot og det berømte Marienlyst Kur- og Søbad i Helsingør.

X