De mest stillede spørgsmål om Shakespeare Festival
Årets Shakespeare Festival nærmer sig med hastige skridt, og med scenen, der allerede nu står klar i Kronborg Slots baghave, bliver vi for alvor mindet om, at der ikke er længe til premiereaftenen.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at vi i år opfører en international egenproduktion af Shakespeares ”Richard III”. Dramaet om det, der af mange betegnes som teaterhistoriens måske ondeste skurk.
Hvert år op til premieren får vi altid mange spørgsmål omkring Shakespeare Festival – og det er vi kun glade for. Derfor har vi samlet svarene på nogle af de mest stillede spørgsmål herunder.
Hvad er Shakespeare Festival?
Hvert år i august kan publikum opleve originalt Shakespeare-teater under åben himmel. Alle forestillinger opføres på engelsk og er en kombination af HamletScenens egenproduktioner og gæstespil fra hele verden.
Hvordan afgøres det, hvilken forestilling der skal opføres?
Det afhænger af flere elementer, herunder økonomi, da det er væsentligt dyrere at lave en egenproduktion end at invitere et eller flere gæstespil. Hvis det besluttes, at HamletScenen skal producere forestillingen, starter processen med Lars Romann Engels visioner. Der er altid en klar retning, da vi jo udelukkende opfører værker af Shakespeare – og oftest de helt store såsom Hamlet, Richard III og Macbeth. Og så har vi altid masser på hjerte, hvilket betyder, at vi også har mange snakke om, hvilket budskab vi gerne vil formidle.
Hvem bestemmer, hvilke skuespillere der skal medvirke i forestillingen?
Når der er tale om en egenproduktion som i år, castes alle skuespillere, både danske og udenlandske, af Lars Romann Engel, da han er instruktør på forestillingen. Ved gæstespil køber man så at sige ’hele pakken’.
Er det altid en dansk skuespiller, som spiller hovedrollen i HamletScenens egenproduktioner?
Det er forskelligt, om det er en dansk eller udenlandsk skuespiller, som spiller hovedrollen. I år er det en dansk skuespiller, hvilket det også var i 2017, hvorimod Jude Law spillede rollen som Hamlet i 2009. Dengang var det dog ikke Lars Romann Engel, der stod bag forestillingen. Det gjorde i stedet teaterkompagniet Donmar Warehouse, fordi der var tale om et gæstespil.
Omskrives manuskriptet ved en egenproduktion, så det bliver mere nutidigt, eller er det den originale tekst?
Ved egenproduktioner skrives manuskriptet af Lars Romann Engel i samarbejde med en dramaturg. Selvom dokumentet er tomt til at starte med, starter de som sådan ikke helt fra bunden, da Shakespeare jo er oversat og fortolket gennem mange år. Dog fjernes forvirrende navne og sidehandlinger, ligesom der også ofte bliver sat linjer og længere tekststykker ind fra andre Shakespeare-tekster. Teksten bliver således klarere, men det Shakespearske sprog skinner stadig tydeligt igennem.
Kan man tage til Shakespeare Festival, selvom man ikke kender Shakespeares værker særlig godt?
Det korte svar er ja. Alle forestillinger har danske overtekster, så alle kan følge med undervejs. Derudover er det også muligt at få en kort introduktion til Shakespeare umiddelbart inden hver forestilling, hvis man gerne vil klædes lidt på, inden tæppet går.
Aflyses Shakespeare Festivalen, hvis vejret er dårligt?
I de mere end 10 år festivallen har eksisteret, har vi kun måtte gøre ophold i forestillingen ganske få gange. Vi aflyser aldrig en forestilling på forhånd. Shakespeare Festival opføres under åben himmel – også selvom det regner og blæser. Det er helt magisk, når mørket sænker sig over Kronborg til lyden af Øresund.
Hvis du ikke allerede har sikret dig en billet til årets Shakespeare Festival, kan du gøre det her.