200 ÅRS HISTORIE

– SHAKESPEARE FESTIVAL PÅ KRONBORG SLOT SIDEN 1816

HamletScenen på Kronborg Slot er Skandinaviens førende Shakespeare teater med det unikke mødested på Hamlets slot i Helsingør. Teatret blev etableret i 2008 af Kulturministeriet og Helsingør Kommune og har et professionelt ledelsesteam og bestyrelse af instruktører.

DEN KULTURELLE BRO MELLE ENGLANDS SHAKESPEARE OG DANMARKS KRONBORG SLOT

I sensommeren 1586 rejste tre skuespillere, William Kemp, Thomas Pope og George Bryan hjem til London efter endt sommersæson på Kronborg slot i Helsingør, hvor de var blevet ansat at Danmarks teater og kunstelskende konge, Frederik II.

Tilbage i London mødte de den unge karismatiske skuespiller og spirrende manuskriptforfatter, William Shakespeare og de blev hurtigt en del af hans teater, the Lord Chamberlain’s Men. I begyndelsen af 1590’erne præsenterede teatret Shakespeares første egne værker, heriblandt Henry VI og Richard III.

I løbet af kort tid voksede den unge William Shakespeares berømmelse med sine verdslige, underholdende og historiske dramaer.

HISTORIEN OM HAMLETS SLOT I HELSINGØR

I 1601 offentliggjorde Shakespeare den endelige version af sin af sit banebrydende renæssance drama, Hamlet: en historie om den danse prins, Hamlet, som var baseret på den gamle legende om æresdrab som var beskrevet i Danmarks første historiebog, skrevet af Saxo Grammaticus i 1200 – tallet.

William Shakespeare uddybede denne dramatiske historie om familie ære og blodhævn, og transformerede det om til en moderne renæssance historie sat i Danmarks berømte Kronborg Slot.

Slottet har siden været kendt i hele verden som “Hamlets slot in Helsingør.”

 

VERDENS ÆLDSTE SHAKESPEARE FESTIVAL PÅ HAMLETS SLOT – SIDEN 1816

Det hele begyndte i 1816 da en gruppe soldater stationerede i garnisonen ved Kronborg Slot og markerede 200 året for Shakespeares død med en Hamlet-forestilling i kanongangen, som er i det karakteristiske firkantede telegraf tårn. Senere i 1837 besøgte det første internationale teaterkompagni fra London, besøgte slotsgården med en forestilling med William Charles Macready i hovedrollen.

I 1916 markeredes 300 året for Shakespeares død. Denne gang med skuespillere som fremførte forestillingen på Kronborg Slot.

I 1937 oplevedes indvielsen af det nationale udendørs teater, og igennem næsten 20 år, kun afbrudt under Anden Verdenskrig, spillede en række af Verdens største skuespillere til Kronborg Slot.

Heriblandt Sir Laurence Olivier, Vivien Leigh, Gustaf Gründgens, Sir John Gielgud, Fay Compton, Michael Redgrave, Richard Burton og mange andre. Senere under ledelse af forskellige andre producenter, kom endnu flere fremtrædende navne (blandt andre Michael Caine, Christopher Plummer, Derek Jacobi og Kenneth Branagh) sluttede sig til den fremtrædende liste.

Samtidig it de sidste to årtier, to institutioner, Hamlet Summer (2000-2007) og (siden 2008) “HamletScenen”, har skabt deres egne specielle bidrag og berømte shakespeare skuespillere som Simon Russell Beale, David Dencik, Jude Law, Lars Eidinger mv. har også optrådt på Kronborg Slot.

Siden 2000 har Hamlets Slot Kronborg været på UNESCOs liste over Verdensarv, men det er berømt i verden særligt som Hamlets Slot, tak til verdens ældste Shakespeare tradition, som kan dateres tilbage til 1816.

SHAKESPEARE DOBBELT JUBILÆUM I 2016

I 2016 markeredes både 400 året for Shakespeares død og 200-året for verdens ældste Shakespeare tradition på Kronborg Slot, ved HamletScenens unikke dobbelt jubilæum. Begivenheden markerede også startet på HamletScenens program for fremadrettede internationale aktiviteter.

Hall of Fame

Om Teatret

X