Vision 2030: Hamlet giver Helsingør et sikkert kort på hånden

Kultur som vækstdriver. Det er det emne, som Helsingør-borgerne finder vigtigst, når Helsingør Kommunes Vision 2030 skal formuleres. Et emne, der rummer masser af potentiale og involverer såvel lokal involvering som global rækkevidde.  

For kultur er erhverv, kultur er investering og vækst. Det er vi heldigvis meget opmærksomme på i Helsingør, hvilket arbejdet med at gøre kommunen til Danmarks førende kulturkommune også understreger. Derfor er det stadig uendelig vigtigt, at de bedst tænkelige rammer sættes til sikring af, at kulturinvesteringerne kommer ud med det størst mulige afkast. I fremtiden vil kultur spille en vigtig rolle for opretholdelse af det danske velfærdssystem. Og kultur vil indgå i den produktion, båret af kreativitet og innovation, som Danmark skal leve af fremover. Det er alle vist enige om. Derfor må vi vænne os til at se kultur, som et investeringsfelt, hvor substans får betydning i forhold til afkast. Al kultur er ikke lige gyldigt i denne henseende, men Helsingør har et sikkert kort på hånden, som det er tid at spille ud med.

Det sikre kort er Hamlet. Helsingør er et unikt verdenscentrum for Hamlet og Shakespeares udødelige dramatik, som siden 1816 har tiltrukket verdens bedste skuespillere til byen. Skuespillet om den tvivlrådige danske prins Hamlet er tilmed verdens mest spillede skuespil, og Hamlets slot, Kronborg er fornemt placeret på FN-organisationen UNESCOS verdenskulturarvliste over umistelige kulturmindesmærker. Kulturtreenigheden: Kronborg Slot, Hamlet og Shakespeare er uløseligt forbundet til Helsingør og Danmark. Et unikt internationalt brand placeret centralt i hjertet af Øresundsregionen ved porten til Baltikum. Et universelt brand, der rummer et epokegørende kapitel i fortællingen om skabelsen af verdens første moderne og (selv) reflekterende menneske.

I HamletScenens Hall of Fame ses portrætter af mange af de største Shakespeare-skuespillere på Kronborg Slot gennem tiden: Sir Laurence Olivier, Vivienne Leigh, Alec Guinness, Gustaf Gründgens, Sir John Gielgud, Richard Burton, Sir Derek Jacobi, Christopher Plummer, Donald Sutherland, Michael Caine, Dame Judy Dench, Sir Kenneth Branagh, Simon Russell Beale, Jude Law m.fl. En sand stjerneparade, som fortsat vil vokse og kaste glans over Danmark og ikke mindst Helsingør, så hvorfor ikke stå ved vores Hamlet-kulturarv med stolthed? Hvorfor ikke anerkende og acceptere at lige meget, hvordan vi som kommune vender og drejer os, vil verden omkring os se os som Hamlets rette efterkommere.

På HamletScenen holder vi vigtig kulturhistorie i live gennem alle vores forestillinger. Vi lærer fra os og sætter en ære i at vise, hvorfor Shakespeare stadig er relevant og aktuel. Tiden er inde til at cementere Hamlets hjem Helsingør som et globalt superbrand.