En svær tid for dansk kulturliv

For snart tre uger siden lukkede statsministeren Danmark ned i forsøget på at bekæmpe smittespredning af covid-19, også kaldet coronavirus. Det har haft stor betydning for vores hverdag, for dansk erhvervsliv og ikke mindst for vores kulturinstitutioner.

Vi har blandt andet fulgt med i mediernes beretninger om, hvordan koncerter, teaterforestillinger og andre kulturarrangementer er blevet både rykket og aflyst. Desværre er der også kulturinstitutioner, der er gået konkurs som konsekvens af den krise, vi befinder os i. Det er en trist udvikling, og jeg håber, at der fra politisk hold kommer en håndsrækning til de mest udsatte.

Situationen her på HamletScenen er heller ikke uproblematisk, men ser dog ikke ud til at udvikle sig kritisk. Dog vil jeg da godt afsløre, at jeg har brugt en del timer på at fundere over, hvordan vi her på teatret kommer bedst muligt igennem de kommende måneder.

For vi vil med stor sandsynlighed også være nødsaget til at foretage ændringer af den ene eller anden slags. Vi forsøger i hvert fald at skitsere et par forskellige scenarier, så vi kan være bare lidt forberedte, når vores samfund forhåbentligt snart åbner op igen. Det er endnu alt for tidligt at komme nærmere ind på detaljerne, men denne corona-virus har sit grumme tag om os alle. Og det må vi indrette os efter, så vi kan passe på os selv og hinanden.

Personligt forsøger jeg at holde fast i alle de positive ting, der trods alt kan komme ud af en krise som denne, hvor vi alle er mere eller mindre isolerede derhjemme. Udover at tilbringe mere tid end normalt med min familie, læser jeg en masse bøger og søger inspiration hos eksperter og teaterkolleger fra ind- og udland.

Jeg må også indrømme, at det er storslået for en stor Shakespeare-fan som mig at se, at alle tiders skuespilforfatter og historiens mest spillede dramatiker har fået en revival – og så endda på de sociale medier.

Det er nemlig kun de færreste, som ved, at Shakespeare skrev ’King Lear’, mens han sad i karantæne under et pestudbrud. Og det har startet en større trend på de sociale medier, særligt på Twitter. Inspireret af Shakespeare har folk gjort, hvad folk typisk gør på nettet i øjeblikket – laver såkaldte memes. Helt konkret går det ud på, at man eksempelvis skriver: ”Shakespeare skrev ’King Lear’, mens han var i karantæne. Jeg har lige gennemført Netflix.”

Som I måske kan fornemme af ovenstående, så er der umiddelbart bred enighed om, at der nok ikke er nogen af os, der kommer til at være lige så produktive som den måske mest berømte forfatter i historien var under sin karantæne.

Indtil vi alle kan komme tilbage til vores vante hverdag, håber jeg, at I vil passe godt på jer selv og jeres nærmeste.