Historie

Historie

DEN KULTURELLE BRO MELLEM ENGLANDS SHAKESPEARE OG DANMARKS KRONBORG SLOT

I sensommeren 1586 rejste tre skuespillere, William Kemp, Thomas Pope og George Bryan hjem til London efter endt sommersæson på Kronborg slot i Helsingør, hvor de var blevet ansat af Danmarks teater og kunstelskende konge, Frederik II.

Tilbage i London mødte de den unge karismatiske skuespiller og spirende manuskriptforfatter, William Shakespeare, og de blev hurtigt en del af hans teater, the Lord Chamberlain’s Men. I begyndelsen af 1590’erne præsenterede teatret Shakespeares første egne værker, heriblandt Henry VI og Richard III.

I løbet af kort tid voksede den unge William Shakespeares berømmelse med sine verdslige, underholdende og historiske dramaer.

HISTORIEN OM HAMLETS SLOT I HELSINGØR

I 1601 offentliggjorde Shakespeare den endelige version af sit banebrydende renæssancedrama: en historie om den danske prins Hamlet på Kronborg Slot, hvis historie var baseret på den gamle legende om æresdrab som beskrevet i Danmarks første historiebog skrevet af Saxo Grammaticus i 1200-tallet. Slottet har siden været kendt i hele verden som “Hamlets slot in Helsingør.”

VERDENS ÆLDSTE SHAKESPEARE TRADITION

Det hele begyndte i 1816, da en gruppe soldater stationerede i garnisonen ved Kronborg Slot og markerede 200 året for Shakespeares død med en Hamlet-forestilling i kanongangen, som er i det karakteristiske firkantede telegraftårn. Senere i 1837 besøgte det første internationale teaterkompagni fra London slotsgården med en forestilling med William Charles Macready i hovedrollen.

I 1916 markeredes 300 året for Shakespeares død. Denne gang med skuespillere, som fremførte forestillingen på Kronborg Slot.

I 1937 oplevedes indvielsen af det nationale udendørs teater, og igennem næsten 20 år, kun afbrudt under Anden Verdenskrig, spillede en række af Verdens største skuespillere på Kronborg Slot.

Heriblandt Sir Laurence Olivier, Vivien Leigh, Gustaf Gründgens, Sir John Gielgud, Fay Compton, Michael Redgrave, Richard Burton og mange andre. Senere under ledelse af forskellige andre producenter, kom endnu flere fremtrædende navne (blandt andre Michael Caine, Christopher Plummer, Derek Jacobi og Kenneth Branagh) og sluttede sig til den fremtrædende liste.

Samtidig i de sidste to årtier har to institutioner, Hamlet Summer (2000-2007) og (siden 2008) “HamletScenen”, skabt deres egne specielle bidrag og inviteret berømte Shakespeare skuespillere som Simon Russell Beale, David Dencik, Jude Law, Lars Eidinger mf. til at optræde på Kronborg Slot.

Siden 2000 har Hamlets Slot Kronborg været på UNESCOs liste over Verdensarv, men Kronborg Slot er særligt berømt i verden som Hamlets Slot.

SHAKESPEARE DOBBELT JUBILÆUM I 2016

I 2016 markeredes både 400-året for Shakespeares død og 200-året for verdens ældste Shakespeare tradition på Kronborg Slot ved HamletScenens unikke dobbelt jubilæum. Begivenheden markerede også starten på HamletScenens program for fremadrettede internationale aktiviteter.